ED-dieten
ED-dieten, även känd som “Volumetrics”, har skapts utav Barbara Rolls – Barbara är en dietist från USA. Metoden går ut på att man ska äta mat med en låg “energidensitet” – detta ska då leda till viktminskning. Energidensitet eller ED är ett mått på hur många kalorier varje råvara innehaver per viktenhet. Med en enklare förklaring betyder då detta att: Antal kalorier kosten innehåller per gram.
Tanken bakom ED-dieten är att man ska få äta sig tills man blir mätt, detta beror på att mängden mat signalerar mättnadskänsla. Detta beror på att det i regel är mycket lättare att dra ner på antal kalorier än storleken på portion. Därför förespråkar ED-dieten att man handlar hem en mycket mat – som är kalorifattig.
Vad får man äta med ED-dieten?
Om du följer ED-dieten får du äta följande: gurka, selleri, sallad, broccoli, spenat, sparris, tomat, vattenmelon, squash, lättyoghurt, persika, päron, morötter, bär, äpplen, citron, apelsin, lätt salladsdressing, lättmjölk, tofu, avokado, havregrynsgröt, skaldjur, oliver, bönor, ärter, majs, potatis, lättkeso, banan, vindruvor, tonfisk i vatten, mager fisk, fullkornsris och fullkornspasta.
Vad bör man undvika med ED-dieten?
Om du följer ED-dieten bör du se upp med att äta följande: paj, kex, olja, majonäs, smör, margarin, kakor, chips, mjölkchoklad, fet ost, bacon, korv, croissanter, nötter, jordnötssmör, vispgrädde, fettfria tacochips, hård ost, russin, pommes frites, fet fisk, ägg, kalkonbröst, kycklingbröst, magert nötkött, gräddglass, nötfärs, ravioli, dressing, russin, sylt, magert nötkött, quornburgare, fullkornsbröd och frusen yoghurt.
Inom ED-dieten finns även en “faktor” vid namn ED-faktorn. Man räknar ut ED-faktorn på så vis att man dividerar mängden kalorier i portionen med vikten i gram.
ED-faktorns skala ser ut på följande vis:
- 0-0,59 är mycket lågt ED
- 0,6-1,49 är lågt ED
- 1,5-3,9 är måttligt ED
- 4-9 är högt ED